Her finder du nogle gode råd og tips, som du kan bruge i din virke som fodbolddommer i VFK.
Sørg for dit medlemskab
-
Sæt dig grundigt ind i klubbens love
-
Vær et aktivt og positivt medlem
-
Dygtiggør dig ved at følge de af klubbens aktiviteter, møder, kurser m.m.
-
Sæt dig grundigt ind i turneringsbestemmelser i de forskellige turneringer. Er du i tvivl, så spørg bestyrelsen eller dommerpåsætteren
-
Læs fodboldloven med jævne mellemrum
-
Kun kampe der er modtaget på din mail er gældende
-
Husk at holde dine afbud opdateret på DBUnet, da det letter dommerpåsætterens arbejde meget
-
Betal dit kontingent og dine kampafgifter i god tid
Kampen starter hjemme
-
Kontrollér kamptidspunkt og sted i god tid, således at du ikke kommer for sent.
-
Pak din taske i god tid. Den bør indeholde: Rent og pænt dommertøj, velpudsede sko/støvler, min. 2 fløjter, notesblok, gult og rødt kort, blyant/kuglepen, dommermønt, dommerur, Vendelboen og fodboldloven, håndklæde, DFU kvitteringer (hvis der skal afregnes på stedet). Evt. 2 sæt dommertøj, hvis vejret bliver dårligt.
I triokampe skal du medbringe dommerbluser i farverne sort og gul.
I triokampe under DBU skal du medbringe dommerbluser i farverne sort, gul og blå. -
Sørg for at være fremme ved spillepladsen senest 30 min. før kampstart. Ved triokampe (Serie-2 til og med Jyllandsserien) skal du være fremme 45 min. før kampstart. DBU-kampe skal du være fremme 1 time før kampstart eller efter aftale med dommeren.
-
Mød altid velklædt og velsoigneret. Mød aldrig op i arbejdstøj. Spillerene husker dig for dit førstegangsindtryk.
-
En fløjtesnor kan bruges til at måle omkredsen af kampbolden
Ankomst til spillepladsen
-
Kør pænt ind til stedet, ikke noget med “Brian-kørsel”. Heller ikke når du skal derfra!
-
Sørg for at du er velklædt, samt at tasken er pænt lukket, så ikke tøj m.m. hænger ud af tasken.
-
Undersøg hvilken bane, der skal spilles på, og find dommeromklædning. Kan du ikke selv finde det, bør du kontakte en fra klubben – præsenter dig og spørg efter dommeromklædningen.
-
Skal du klæde om sammen med spillerne, er det en god idé at vælge omklædning hos udeholdet. Lyt ikke til optakten fra holdene og kommenter den aldrig
-
Klæd stille og roligt om og klargør dig til kampen. Tjek bold og flag. Tjek dine rekvisitter en ekstra gang inden du går ud.
-
Luk din taske inden du går til kamp. Evt. værdi kan afleveres i cafeteria eller evt. opbevares af hjemmehold.
Entreen på banen
-
Vær på banen i god tid. Tjek om banen stemme i overensstemmelse med lovens forskrifter. Er der mangler, skal du kontakte en baneansvarlig, og bede om at få bragt tingene i orden inden kampstart. Husk igen at tjekke om tingene er bragt i orden.
-
Varm op mindst 15-20 min. (dog skal du ikke være “flad” til kampstart) Er det muligt vil det være en god idé at varme op udenfor kampbanen (efter den er tjekket) Under opvarmning kan du evt. hilse på lederne fra de 2 hold. Er lederne meget optaget af holdets opvarmning, hilser du på dem umiddelbart inden kampstart.
-
Kontrollér farverne på spillerne, målmænd og dig selv. Har holdene samme farve trøjer, er det udeholdet som skal skifte.
Kampstart
-
Der skal fløjtes til kampstart ca. 4 min. før kamptidspunktet. Husk dette er kampens vigtigste fløjt! Fløjt igennem! Det skal kunne høres 5 km. væk! Mange hold har for vane at gå ind 5 min. før kampstart. Gør de det, fløjter du op alligevel. De kan jo kun nå at komme indefor døren, for så at komme ud igen. Går holdene ind før de 5 min. er det ok. Fløjt dem ud 5 min. før kampstart.
-
Praktiser Fair Play hilsen. Herefter mødes anførerne på midten sammen med dig. Kommer der andre spillere end anførerne bør du bede dem om at holde afstand. Få navne på reserver. Oplys evt. at smykker ikke er tilladt (kun glatte vielsesringe er tilladt, såfremt de ikke er farlige) Foretag lodtrækning om at starte med bold eller valg af banehalvdel.
-
Efter hilsen og lodtrækning tjekkes om holdenes målmænd er funktiondygtige, linjedommere (evt. holdleder med flag)
Under kamp
-
Det er unødvendigt at fløjte, når bolden TYDELIGT er gået ud. Fløjt kun i tvivlstilfælde.
-
Fløjt kraftigt igennem ved grove forseelser, tonen skal varieres alt efter forseelsens art. Lad fløjten tale.
-
Svar kort og præcis på høflige spørgsmål, indlad dig ikke i diskussioner.
-
Sørg for at have greb om kampen fra start af begge halvlege og lige efter scoringer.
-
Husk at alle kampe er lige vigtige, og at spillerne forventer, at dommeren yder sit bedste.
-
Se mindre på bolden, men mere på spillerne, og bemærk om hun/han har “øje for bolden”.
-
Optræd aldrig som “jeg alene vide”, men vær korrekt og sæt dig i respekt, med tydelige markeringer og god brug af fløjten.
-
Fløjt kun når det er nødvendigt og undlad at fløjte for bagateller, idet du nemt bliver til grin.
-
Undgå at løbe langt for at få bolden flyttet en halv meter, når forseelsen er sket et sted på banen, hvor dette ikke har nogen betydning.
-
Forfølg aldrig en spiller af personlige eller andre grunde, men vær neutral.
-
Vær naturlig og bevar roen, det skaber tillid, og du vil altid være “herre over situationen”.
-
Såfremt du vælger at lægge tid til ved standsning i spillet, så vis spillerne dette.
-
Lyt ikke til, hvad medspillere siger indbyrdes.
-
Udnyt naturlige pauser i spillet til at komme i en bedre position.
-
Brug diagonalen, dog ikke slavisk. Opdager du, at et par spillere ikke rigtigt kan finde ud af det indbyrdes, søger du automatisk over i nærheden af disse spillere. Spillerne accepterer lettere en kendelse, når du er tæt på åstedet, hvilket også giver respekt om dine kendelser.
-
Undlad at vende ryggen til spillet.
-
Har du begået en fejl, vær ikke bleg for at ændre din kendelse, hvilket du kan gøre så længe, du ikke har sat spillet i gang. Du bliver ikke mindre af dette, og spillerne respekterer dig for dette.
-
Benyt fordelsreglen med omhu, og stram straks op såfremt kampen udarter sig, men vis at du også formår at slække din indgriben, når spillet igen har fundet et naturligt leje. Her er nogle muligheder som du kan anvende: Sørg for at bolden ved forseelser er placeret på åstedet, og at den ligger stille, lad være med at skynde dig til næste position, inden du sætter spillet i gang igen. Altså træk tempoet ud af kampen.
-
Tillad ikke trænere at få indflydelse på dig ved unødig tilråb fra sidelinjen, og heller ikke med vedblivende kommentarer om dine kendelser. Bevar roen i disse situationer.
Efter kampen
-
Sørg for at bolden bliver afleveret til rette vedkommende. Du skal dog ikke agere bolddreng.
-
Lad være med at diskutere med spillere og trænere umiddelbart efter kampen, men vent med at besvare spørgsmål, indtil spillerne og du selv har været i bad og er omklædt. Lad være med at diskutere, men besvar spørgsmålene kort og korrekt og anvend lovens ord.
-
Vær varsom med udtalelser til pressen, og forhold dig som ovenfor anført. Hvis det angår en dommer kollegas kendelser, så henvis til ham, du må ALDRIG kommentere sådanne kendelser.
-
Indberetninger vedrørende udvisninger SKAL indsendes straks efter kampen, den skal senest være den pågældende union i hænde 2 dage efter kampen. Indberetning foretages på dit DBUNet
-
Husk at give klubbens formand besked, såfremt at du har bortvist en træner/leder
-
HUSK AT AFBUD SKAL MEDDELES TIL DOMMERPÅSÆTTER MIN. 10 DAG FØR
EVT. spørgsmål rettes til dommerklubbens formand.