Vendsyssel Fodbolddommerklub har fået sin første internationale dommer

Det er ikke hverdagskost at dommere i VFK får lov at dømme internationalt. Normalt er vi alle kendte på grønsværen, men for klubbens medlem Tonny Kristensen, er der også en anden god historie bag hans mangeårige dommergerning.

For et par uger siden bestod han nemlig den afgørende prøve for at blive international kørestolsfodbold-dommer, da han i en uge var i Genéve i Schweiz til en stor international turnering.

-Jeg er stolt over at have bestået prøven som international dommer, efter fem år som europæisk dommer under EPFA, lyder det fra Tonny Kristensen, der nu kan kalde sig FIPFA dommer, som altså i almindelig fodbold vil være det samme som at være FIFA dommer.

-Det giver mig muligheden for at blive udtaget til VM i 2023, som afvikles i Australien. Det kunne være fedt at prøve, men nu må vi se, lyder det beskedent fra Tonny.

Til daglig dømmer Tonny Kristensen i serie 4, og har masser af gode oplevelser sammen med sine mange kollegaer. Tonny er bosat i Aalborg, men er medlem i Vendsyssel Fodbolddommerklub, hvor klubbens formand Michael Kristensen er stolt over at have en international dommer i sin stand.

-Det er vi da ualmindelig stolte over. Ikke mindst på Tonnys vegne, men også på dommerklubbens vegne. Selvom mange vil sige det ikke er rigtig fodbold, så er det stort for Tonny og hans kollegaer at være repræsenteret til internationale kampe, og det giver dem en masse gode oplevelser, lyder det fra formanden, der fortsætter.

-Jeg har talt med Tonny om det eventyr det er, og vi krydser alle fingre for han kommer igennem nåleøjet, og får en udtagelse til VM i Australien, lyder det.

For Tonny Kristensen begyndte kørestolsfodbolden lidt tilfældigt, og dog. Men en aktiv dommergerning bag sig, var det naturligt for ham at hjælpe, da man stod og manglede dommere til danske kampe.

-Jeg har en kammerat der er handicappet, og sidder i kørestol, hvor han får hjælp 24 timer i døgnet. Han vidste jeg var fodbolddommer, og spurgte om jeg havde lyst til at være en del af deres verden i kørestolsfodbold. Det sagde jeg ja til, efter jeg havde overværet en turnering i Århus for fem år siden, og jeg har dømt lige siden.

I kørestolsfodbold er der altid fire dommere. Ligesom vi kender det fra Superligaen, med tre dommere og en fjerdedommer. VAR er endnu ikke kommet ind i kørestolsfodbolden, men hvem ved om det en dag dukker op.

Det har ført mange oplevelser med sig til Tonny og hans kollegaer, der alle fire er samlet når de dømmer herhjemme, og ude i Europa. Det har bragt Tonny på ture til Irland, England, Nordirland, Schweiz, og EM i Finland, som de største højdepunkter.

En gang i England blev Tonny småskadet, og en af de øverste observatører spurgte om han havde problemer. Til det svarede Tonny. ”Prøv og se ud på banen med dem der er med. De sidder i kørestol, så nej, jeg har ingen problemer” lød det, selvom Tonny ikke kunne løbe igennem.

-Man får øjnene op for, at vores små problemer i dagligdagen er vand ved siden af det de her mennesker ofte går igennem, lyder det til slut fra Tonny Kristensen. 

Artiklens billeder er taget af Alexandra Johnson Photography.